blog

De geschiedenis van Google's logo
Branding

De geschiedenis van Google's logo

Voor een afstudeerproject aan de Stanford University creëerden Larry Page en Sergey Brin, na twee jaar van onderzoek, Google. Het eerste officiële logo is gemaakt in GIMP en gebruikt het lettertype Baskerville Bold. Het logo zou destijds zeker geen prijs hebben gewonnen voor het ontwerp, maar toch kunnen we al enkele principes van het huidige logo herkennen, waaronder het gebruik van kleuren.

Image blog Free Logo Design google logo

Iets later in hetzelfde jaar, bij de introductie van Google Beta, is er de toevoeging van een uitroepteken aan het einde van het logo, de inspiratie hiervoor komt van Yahoo!

Image blog Free Logo Design google logo

Mei 1999

Wanneer de Google naam eenmaal gevestigd is, doen Page en Brin een beroep op de ontwerpster Ruth Kedar om het logo opnieuw te ontwerpen. Na wat verschillende voorstellen van Kedar, kiezen ze ervoor om het lettertype te vervangen met Catull Typeface, voor een meer gesofisticeerde uitstraling. En daarna verwijderen ze het uitroepteken.


 

Image blog Free Logo Design google logo

2013

Nadat ze in 2010 de slagschaduw van het logo verwijderen, zet Google de overgang naar een actueler logo voort. Om de opkomende trend van een plat design te volgen, zijn er in 2013 enkele wijzigingen aangebracht in het logo om alleen nog maar platte kleuren voor de letters te gebruiken. Er worden daarnaast ook nog enkele typografische aanpassingen gemaakt.

Image blog Free Logo Design google logo

2015

2015 markeert de meest drastische verandering in de merknaam Google sinds de introductie van het Catull lettertype in 1999. Met de aanvang van de mobiele context moet het logo flexibel en aanpasbaar zijn, iets wat niet mogelijk was met het oude lettertype Serifs. Hierdoor vindt er een gigantische verandering plaats voor het merk, we zijn namelijk getuige van de introductie van een geheel nieuwe identiteit voor het merk. Het vorige logo is omgetoverd tot een modern lineair lettertype dat op maat is gemaakt door Google (Product Sans), alsmede ook enkele verschillende variaties op het logo. Neem bijvoorbeeld de regenboog G die wordt gebruikt als favicon of als het app-pictogram, of de vier punten die vooral in transities worden gebruikt en bij verschillende gelegenheden.

 

Controversiële beslissing

Sommigen geven kritiek op de beslissing van Google om een schreefloos lettertype te gebruiken en beschuldigen Google ervan de persoonlijkheid uit het merk te hebben gehaald, alsmede het hebben van een kinderachtig logo. Anderen zeggen dat je met de omvang van een merk als Google niet langer hoeft op te vallen met je logo. Uiteindelijk is het enige wat men nodig heeft, een begrijpelijke, maar vooral aanpasbare en dynamische identiteit, iets wat Google gemakkelijk en handig doet terwijl het de eenvoudige en vriendelijke kant van het merk behoudt.

 

Wat is jouw mening over deze nieuwe identiteit van Google?


 

Sources:
https://en.wikipedia.org/wiki/Google_logo
https://blog.hubspot.com/marketing/google-logo-history
https://www.digitaltrends.com/web/history-of-the-google-logo/

 

Vind meer tips en tricks op onze blog

De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
lees meer
De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
lees meer
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
De geschiedenis van het YouTube-logo
De geschiedenis van het YouTube-logo
lees meer
De geschiedenis van het YouTube-logo

Wacht Niet. Maak Jouw Eigen Logo Gratis Online

Krijg de tools die nodig zijn om je online presence te verbeteren. Ontwerp je eigen logo vandaag met onze gratis, online logomaker. Probeer onze gratis logo-generator om je eigen gepersonaliseerde logo te maken.
Mijn logo creëren