blog

Verschillende soorten logo's en welke je moet kiezen
Design

Verschillende soorten logo's en welke je moet kiezen

Als je een klein bedrijf bent, is het maken van een logo natuurlijk een grote stap! Het lijkt misschien buiten jouw vaardigheden te liggen als je niet veel over grafische afbeeldingen weet. Voordat je begint met het ontwerpen van jouw logo, is het belangrijk om je behoeften te analyseren. Hoe ga je je logo gebruiken? Er zijn verschillende soorten logo's en elke soort heeft connotaties, voor- en nadelen. Elk van deze logo's is geschikt voor verschillende bedrijven en hun behoeften. Als je eenmaal bekend bent met deze 5 soorten logo's, kun je op een meer geïnformeerde manier beginnen met het maken van je logo.

Monogram

Het eerste type logo is het monogram, dat de eerste letter (s) of een acroniem van je bedrijfsnaam gebruikt om je logo te creëren. Een monogram is eigenlijk een logo dat uit een of meer letters bestaat. Het is een perfecte manier om een ??logo te vereenvoudigen voor bedrijven met een iets langere naam. Verschillende soorten bedrijven gebruiken een monogram in hun logo, bijvoorbeeld technologiebedrijven en automerken. De mode-industrie gebruikt het monogram het meest en daarom wordt het monogram vaak als meer luxe beschouwd. 

Dit type logo is perfect als het in een vierkant of heel klein formaat wordt weergegeven. Door de eenvoud blijft het leesbaar. Bijvoorbeeld in een favicon, een sociale profielfoto of een visitekaartje. 

Voorbeeldlogo's: Louis Vuitton, Gucci, General Electric, LG, NASA

Handtekening

Het tweede type logo is de handtekening. Dit type logo gebruikt alleen de naam van het bedrijf om een ??typografisch logo zonder symbool te maken. Deze logo's kunnen in vrijwel elk vakgebied of bedrijf worden gebruikt, maar werken veel beter voor bedrijven met een vrij korte naam. 

Het creëren van een kenmerkend logo kan intimiderend lijken als je geen ontwerper bent, omdat het er snel uit kan zien als een woord zonder persoonlijkheid. Daarom is het belangrijk om het lettertype te kiezen dat de waarden van je bedrijf uitdrukt en tegelijkertijd het logo onderscheidend maakt. Speel bij het maken van een kenmerkend logo met kleuren en de afstand tussen de letters voor een professioneel resultaat. 

Voorbeeldlogo's: Google, FedEx, Visa, Canon

Symbool

Het symboollogo is een ander extreem populair type logo. Het is een logo zonder tekst en waarbij het merk alleen wordt vertegenwoordigd door een symbool. Met grote merken zoals MasterCard, Apple of Shell, die slechts één symbool gebruiken om hun merk te vertegenwoordigen, zou je kunnen denken dat dit type logo de sleutel tot succes is. Maar als je een klein bedrijf bent, is het erg gewaagd om een ??symbolisch logo te maken. Het kan namelijk erg moeilijk zijn om je merk te herkennen. Grote bedrijven kunnen dit type logo gebruiken omdat ze al bekend zijn. De meesten van hen zijn begonnen met een combinatie van een symbool en een kenmerkend logo. Ze namen de beslissing om de tekst te verwijderen zodra ze wisten dat consumenten de naam van het bedrijf niet meer hoefden te zien om herkend te worden. Als klein bedrijf is het een goed idee om een ??gecombineerd logo te maken (hieronder uitgelegd) om de naamsbekendheid van het bedrijf te garanderen. 

Voorbeeldlogo's: Apple, McDonald's, MasterCard, Shell

Gecombineerd logo

Een gecombineerd logo is een combinatie van een handtekening en een symbool of monogram. Dit is het meest flexibele type logo, dat ook gebruikt wordt door veel grote bedrijven. Hiermee heb je een pictogram en een tekst, die je op veel manieren kunt gebruiken. Als je een gecombineerd logo hebt, heb je de vrijheid om je logo en je handtekening los van elkaar te gebruiken. Je hebt dan meerdere opties om mee te werken. 

Zorg er bij het maken van een gecombineerd logo voor dat je de tekst met de afbeelding verbindt. Je moet de typografie opnemen zodat deze contrasteert en overeenkomt met je symbool of monogram. Probeer verschillende lay-outs: verticaal, horizontaal of in de vorm van een doos. 

Voorbeeldlogo's: Amazon, Microsoft, Adidas, Lacoste

Badge

Badge-logo's zijn logo's waarbij de naam van het bedrijf is opgenomen in een vorm samen met een symbool en/of slogan. De tekst is vaak gebogen. De vorm geeft het logo de uitstraling van een label, wat een vintage ondertoon aan je merk geeft. Daarom wordt dit type logo vaak gebruikt in de sport, voor restaurants of voor labels voor flessen. Houd er rekening mee dat je niet veel flexibiliteit hebt met een badge-logo, omdat het op de een of andere manier vast komt te zitten in de vorm. 

Voorbeeldlogo's: Starbucks, Warner Brothers, Vans

 

Er is eigenlijk niet één type logo dat het beste is, aangezien alles afhangt van je bedrijfstak. Bedenk hoe je je logo wilt gebruiken. Als je een online applicatie hebt, moet je logo er goed uitzien in een klein vierkantje en als thumbnail op je applicatie. Maar als je van plan bent een distilleerderij op te richten, houd er dan rekening mee dat je logo op honderden labels kan worden afgedrukt. In dit geval zijn je behoeften heel anders. Als je verschillende toepassingen hebt, kan het de moeite waard zijn om meer dan één versie van je logo te maken terwijl je dezelfde visuele identiteit behoudt. Op deze manier kun je meerdere versies maken: een horizontaal, een verticaal en een vierkant logo. Vervolgens kun je het beste logo voor de situatie kiezen.

 

Vind meer tips en tricks op onze blog

De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
lees meer
De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
lees meer
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
De geschiedenis van het YouTube-logo
De geschiedenis van het YouTube-logo
lees meer
De geschiedenis van het YouTube-logo

Wacht Niet. Maak Jouw Eigen Logo Gratis Online

Krijg de tools die nodig zijn om je online presence te verbeteren. Ontwerp je eigen logo vandaag met onze gratis, online logomaker. Probeer onze gratis logo-generator om je eigen gepersonaliseerde logo te maken.
Mijn logo creëren