blog

De betekenis van kleuren
Design

De betekenis van kleuren

Omdat kleur zo'n essentieel onderdeel is van je ontwerp, is het zeer belangrijk om de betekenis van bepaalde kleuren te kennen voor je je logo creëert. Het is een cruciale stap om het juiste kleurenpalet, datgene dat de juiste boodschap overbrengt, te kiezen. Het is duidelijk dat sommige kleuren geschikter zijn dan andere binnen bepaalde vakgebieden; we zien bijvoorbeeld vrijwel nooit een felroze logo bij een advocatenkantoor. Om de beste kleuren voor jouw logo te kiezen kun je op deze gids bouwen die de betekenis en waarde van kleuren uitlegt!

Warme kleuren

Warme kleuren wekken energie en optimisme op. Ze motiveren ons en het zijn zeer sympathieke kleuren. Kies deze om je ontwerp dynamischer te maken en de aandacht te trekken.

Rood

Rood is een kleur die intensiteit symboliseert. Hij kan zowel voor liefde als woede staan. De kleur rood staat echt voor contrast; Hij kan gevoelens van liefde en passie opwekken en tegelijkertijd doen denken aan bloed en de hel. In ontwerpen wordt rood gebruikt om de aandacht te trekken en te duiden op intensiteit, zoals bijvoorbeeld in het Redbull-logo.

Oranje

De kleur oranje staat vooral voor creativiteit en dynamiek. Hij lijkt op rood, maar oranje zorgt voor een jeugdiger, vrolijker tintje. De kleur kan ook communicatie en ruimdenkendheid symboliseren. Binnen de ontwerpwereld wordt oranje in logo's gebruikt om zijn speelsheid en optimistische kant. Bijvoorbeeld in de logo's van Fanta of SoundCloud.

Geel

Geel is een vrolijke, opwindende kleur. Hij wordt vaak gebruikt om vriendschap en broederschap te symboliseren. Geel geeft men een gelukkig gevoel en houdt de aandacht vast. Om deze redenen wordt het onder andere gebruikt in de logo's van McDonald's en Snapchat. De kleur geel wordt ook gebruikt voor logo's in de bouw.

Koele kleuren

In tegenstelling tot warme kleuren wekken koele kleuren een gevoel van rust en kalmte op. Ze hebben een frisse uitstraling: gebruik ze om het vertrouwen van je klanten te winnen.

Groen

Deze door de natuur geïnspireerde kleur werkt zeer rustgevend. Groen kan voor geld, gezondheid, geluk of het milieu staan, afhankelijk van hoe het gebruikt wordt. Eén ding staat vast, en dat is dat groen gewoonweg kalmte en hoop ademt. In logo's wordt het vaak gebruikt om milieuvriendelijke bedrijven of banken te vertegenwoordigen.

Blauw

Statistisch gezien is blauw de populairste kleur. Deze kleur is de 'favoriete kleur' van de meeste mensen ter wereld. Dat verklaart waarom het de kleur is die het meest wordt gebruikt in logo-ontwerpen. Het wekt kalmte, vertrouwen en een gevoel van veiligheid op. Het staat ook voor loyaliteit en adel. Blauw wordt vaak gebruikt in de ontwerpen van medische logo's, want het geeft men een veilig gevoel en vertegenwoordigt goede hygiëne.

Paars

Paars is de kleur van mysterie en melancholie, maar kan ook voor de adel en weelde staan. Deze kleur wordt vaak gebruikt in educatieve logo's of voor religieuze instituten. Hij wordt ook vaak gebruikt om chocolademerken te vertegenwoordigen.

We hopen dat dit je heeft geholpen bij het ontwerpen van je logo. Natuurlijk moet je meerdere andere factoren in gedachten houden, zoals je doelgroep, je bedrijf en je vakgebied, maar het is een goed begin om de betekenissen van een paar kleuren te kennen. Het belangrijkste blijft het kiezen van kleuren waar jij tevreden mee bent en die bij je bedrijf passen!

Veel plezier met het maken van je logo!

Vind meer tips en tricks op onze blog

De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
lees meer
De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
lees meer
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
De geschiedenis van het YouTube-logo
De geschiedenis van het YouTube-logo
lees meer
De geschiedenis van het YouTube-logo

Wacht Niet. Maak Jouw Eigen Logo Gratis Online

Krijg de tools die nodig zijn om je online presence te verbeteren. Ontwerp je eigen logo vandaag met onze gratis, online logomaker. Probeer onze gratis logo-generator om je eigen gepersonaliseerde logo te maken.
Mijn logo creëren