blog

De kleur oranje voor dummies
Design

De kleur oranje voor dummies

Zoals bekend, is oranje een kleur die vaak niet wordt gewaardeerd of verwaarloosd. Men zegt dat het nergens bij past of dat het te schreeuwerig is. Maar wie houdt er nou niet van een zonsondergang wanneer de lucht helemaal oranje lijkt? Als secundaire kleur is het een van de zes hoofdkleuren en wordt het door veel bedrijven gebruikt voor hun logo's of sportteams. Dus als je wilt opvallen of je afbeelding dynamischer wilt maken, kan deze tint een deel van de oplossing zijn. Laten we eens kijken naar de complexiteit, het gebruik en de geschiedenis van deze vaak vergeten kleur.

Een korte geschiedenis van deze kleur

Om te beginnen, wist je dat vóór de 14e eeuw de kleur oranje technisch niet bestond? Het werd beschouwd als een tint van geel, rood of bruin. Omdat het een complementaire kleur is (een kleur die bestaat uit twee primaire kleuren) en omdat het een uitdaging was om de kleur te maken, waren mensen terughoudend om oranje te gebruiken. Volgens Michel Pastoureau werkten kunstenaars in de middeleeuwen bij voorkeur met primaire kleuren omdat deze als puur werden beschouwd. Toen fruit meer beschikbaar kwam in Europa begon iedereen te praten over de kleur oranje. In de loop der jaren is deze tint met verschillende ingrediënten gemaakt, waaronder saffraan of Braziliaans hout.

Ken je het Koninklijk Huis van Oranje? Hoewel de naam is afgeleid van een prinsdom uit Zuid-Frankrijk en niet van fruit, heeft deze familie deze kleur in de loop van de tijd gebruikt om zichzelf te presenteren. Het is de familie van de Prins van Oranje die de onafhankelijkheid van Spanje voor Nederland verkreeg. Zij werden toen heersers van het nieuwe land. Vandaag de dag is oranje nog steeds populair in Nederland - denk bijvoorbeeld aan hun voetbalshirts! De kleur oranje werd ook gebruikt om het protestantisme te vertegenwoordigen nadat een ander lid van de familie van Oranje, Willem III, koning van Engeland werd. Deze kleur staat op de Ierse vlag, het groen staat voor het katholicisme en wit staat voor vrede. Oranje wordt heel weinig gebruikt op vlaggen. De kleur is te vinden op de vlag van New York City als eerbetoon aan de Nederlanders die als eerste New York koloniseerden. In 1797 ontdekte een Franse wetenschapper ook een synthetische manier om deze kleur te maken, waardoor deze toegankelijker werd.

De betekenis van de kleur oranje

Wortelen, pompoenen en herfst bevatten allemaal een oranje tint die staat voor leven, warmte en optimisme. Volgens boeddhistische monniken staat het ook voor zuiverheid, omdat het de kleur is van goud en zonsopgang. Daarom heeft hun kleding deze kleur. In westerse samenlevingen wordt oranje vaak geassocieerd met entertainment en excentriciteit. De kleur doet denken aan citrusvruchten en vreugde en werd populair in de jaren zestig. Het is ook een kleur die snel in het oog springt, daarom hebben reddingsvesten en verkeersborden deze kleur.

Een paar tips voor het gebruik van oranje in je logo

Het is niet eenvoudig om de kleur oranje te gebruiken, omdat het een kleur is die niet altijd goed samengaat met andere kleuren. Het is ook een kleur die bij grote hoeveelheden te sterk en te agressief kan worden. Daarom is het ideaal om een ??paar accenten van deze tint toe te voegen, om zo een ??saaie of koude afbeelding of logo nieuw leven in te blazen. Om te voorkomen dat het te veel wordt, volg je de 60-30-10-regel die goed werkt met complementaire kleuren. Kies en gebruik vooral een primaire kleur in je logo. Gebruik vervolgens een secundaire kleur van 30%, in dit geval oranje. Tot slot gebruik je voor 10% een accentkleur. De combinatie wit-oranje wordt nogal eens gebruikt om een ??design een verfrissend effect te geven, terwijl de combinatie zwart-oranje natuurlijk aan Halloween doet denken.

Wat voorbeelden van logo's

Oranje is niet alleen een kleur die wordt gebruikt om Nederland of het protestantisme te vertegenwoordigen, maar wordt ook gebruikt in logo's van verschillende bedrijven en sportteams. Komen er een paar in je op? Hier zijn een paar:

Image blog Free Logo Design fanta logo

Frisheid en citrus

De twee concurrerende frisdrankbedrijven Fanta en Crush kozen allebei voor een logo met oranje en de sinaasappel om ons te laten denken aan de citrussmaak van hun drankjes. Dit zijn bedrijven die niet alleen frisheid willen uitstralen, maar er ook jong en leuk uit willen zien. Daarom is oranje in dit geval de ideale kleur om te gebruiken. Daarnaast kan het beeld van een sinaasappel ook trek opwekken!

Image blog Free Logo Design FedEx logo

Kleur van entertainment

Zoals hierboven vermeld, is oranje de kleur van de levensvreugde. Daarom zien we dat bedrijven gerelateerd aan entertainment en plezier kiezen voor oranje in hun logo's. De Amerikaanse televisiezender voor kinderen en tieners Nickelodeon en motorbedrijf Harley-Davidson deden dit.

Image blog Free Logo Design nickelodeon

Creëer een groot contrast

De betreffende kleur kan gebruikt worden om mooie contrasten te creëren bij gebruik met een andere kleur of om een detail uit te lichten. FedEx heeft deze combinatie gebruikt om haar logo voor snelle levering te creëren. Voor het logo van de internetbrowser Mozilla brengt het gebruik van blauw het oranje naar voren, waardoor het zowel warmer als levendiger wordt.


Misschien vind je de kleur oranje nog steeds niet leuk, maar je hebt nu een idee van de oorsprong, de betekenis en het gebruik ervan. Deze tint is voedzaam en positief, net als de vrucht, dus aarzel niet om de kleur te gebruiken voor je logo als je een jong en energiek imago wilt uitstralen. Weinig bedrijven durven er gebruik van te maken, dus dit is jouw kans om op te vallen! Welke kleur wil je dat wij voor jou onderzoeken? Reageer gerust hieronder!

Sources:

http://www.guichetdusavoir.org/viewtopic.php?t=63844&classement=recentes

https://www.hisour.com/fr/orange-colour-in-history-and-art-26742/

http://www.singabuzz.sg/les-moines-bouddhistes/

http://www.code-couleur.com/signification/orange.html


 

Vind meer tips en tricks op onze blog

De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
lees meer
De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
lees meer
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
De geschiedenis van het YouTube-logo
De geschiedenis van het YouTube-logo
lees meer
De geschiedenis van het YouTube-logo

Wacht Niet. Maak Jouw Eigen Logo Gratis Online

Krijg de tools die nodig zijn om je online presence te verbeteren. Ontwerp je eigen logo vandaag met onze gratis, online logomaker. Probeer onze gratis logo-generator om je eigen gepersonaliseerde logo te maken.
Mijn logo creëren