blog

Moet je een Serif- of Sans Serif-lettertype kiezen voor jee logo?
Design

Moet je een Serif- of Sans Serif-lettertype kiezen voor jee logo?

Bij het maken van je logo moet je aan veel dingen denken. Je moet een onvergetelijke naam vinden en een logo maken dat past bij je vakgebied en waarden. Dan is er ook nog de vraag welk lettertype je moet gebruiken als je logo woorden bevat. Er zijn duizenden verschillende lettertypen waaruit je kunt kiezen om je bedrijf te vertegenwoordigen en je imago een uniek tintje te geven. Geef je de voorkeur aan Sans Serif- of Serif-lettertypen? Weet jij het verschil tussen de twee? Laten we een paar minuten nemen om het verschil uit te leggen, hun voordelen te benoemen en enkele voorbeelden te geven.

Wat is Serif precies?

Laten we om te beginnen eens naar de basis kijken. Serif is eigenlijk een Engels woord voor de wielbasis. Dus, wat is een wielbasis? Serifs of schreven zijn kleine extensies die de uiteinden van tekens zijn. Meer specifiek zijn het lijnen toegevoegd rondom letters om een duidelijk effect te creëren. Volgens Wikipedia zou het "het spoor zijn dat wordt achtergelaten door gereedschappen zoals een veer of een borstel wanneer de hand omhoog gaat na het voltooien van een beweging bij het schrijven." Serif-lettertypen zijn in de loop van de tijd nogal wat gebruikt, omdat schreven een denkbeeldige lijn aan de boven- en onderkant van de tekst vormen en dit de tekst gemakkelijker te lezen maakt. Maar is een Serif-lettertype wat je nodig hebt voor je logo of moet je het vermijden?

De voordelen van het gebruik van een Serif-lettertype

Zoals hierboven vermeld, worden Serif-lettertypen sinds de uitvinding van het drukken op grote schaal gebruikt, aangezien schreven denkbeeldige lijnen creëren die het gemakkelijker maken om de tekst te volgen. Het gebruik van Serif-lettertypen kan ook op andere plaatsen dan in literaire werken worden gevonden. Je kunt om verschillende redenen voor dit type lettertype kiezen. Allereerst geven de Serif-lettertypen een decoratief en artistiek effect aan de teksten. Dit kan een verfijnd effect geven, wat misschien het beste is als je werk gerelateerd is aan kunst of beauty. Deze lettertypen hebben ook een historisch en klassiek aspect omdat ze al heel lang worden gebruikt, wat geloofwaardigheid en autoriteit aan je logo kan geven.

Op FreeLogoDesign raden we Serif-lettertypen Alice, Bitter, Free Baskerville en Trocchi aan.

Een paar voorbeelden van logo's met een Serif-lettertype

Bedrijven in mode en beauty kiezen samen met oudere of conservatieve bedrijven eerder voor Serif-lettertypen voor hun logo's: bijvoorbeeld het beroemde modetijdschrift Vogue en haute couture-bedrijven als Dior, Giorgio Armani en Rolex. Naast high-end merken maken ook het Amerikaanse bedrijf GAP en autobedrijven Honda en Volvo gebruik van een logo met schreef. Het Wikipedia-logo is ook een goed voorbeeld van een logo met een Serif-lettertype.

Image blog Free Logo Design GAP DIOR VOLVO

De voordelen van het gebruik van een Sans Serif-lettertype

Er zijn steeds meer bedrijven die kiezen voor een Sans Serif of schreefloos lettertype, of anders gezegd zonder de kleine details op de letters die het onnodig ingewikkeld maken. Het wordt steeds populairder om terug te keren naar de basis, om schreefloze lettertypen te gebruiken. Een vrij recent voorbeeld hiervan is de wijziging van het logo van Google naar een logo met Sans Serif. Toen dat gebeurde was iedereen geschokt, omdat er iets leek te missen - mensen vonden dat het logo te simpel was geworden. Nu is de wijziging geaccepteerd, in tegenstelling tot andere nieuwe designs van logo's die fout liepen. Op het internet en op computerschermen is het meestal gemakkelijker om teksten te lezen met Sans Serif lettertypen. Het is dus normaal dat de internetreuzen en degenen die deze status willen bereiken steeds meer voor dit type lettertype kiezen. Bovendien straalt het een eenvoudiger, toegankelijker, jong, moderner en opener beeld uit.

Op FreeLogoDesign raden we Raleway Montserrat, Work Sans, Roboto en Monda Sans Serif-lettertypen aan.

Een paar voorbeelden van logo's met een Sans Serif-lettertype

Google is niet de enige die een Sans Serif-lettertype in haar logo gebruikt. Voor een meer inclusieve uitstraling kiezen veel bedrijven over de hele wereld nu voor de eenvoud van Sans Serif-lettertypen. Logo's op het gebied van mode, Calvin Klein of Chanel, zijn bijvoorbeeld zowel eenvoudig als opvallend. Op het gebied van technologie heeft Microsoft een logo zonder extravagantie, wat ook het geval is voor Facebook en Airbnb. Ook bedrijven als Jeep of FedEx hebben voor dit type lettertype gekozen.

Image blog Free Logo Design jeep chanel microsoft logo

Dat is het! Nu ken je het verschil tussen een Sans Serif-lettertype en een Serif-lettertype. Je weet nu dus wat het woord "sans" achter de naam van een bepaald lettertype betekent! Je moet jezelf nu de volgende vraag stellen: wat voor soort imago wil je via je logo uitstralen? Wat is het beste lettertype voor jouw logo? Wil je verfijnder en conservatiever zijn? Of wil je toegankelijk en modern zijn? Er is geen fout antwoord, jij hebt het laatste woord. Je moet echter wel nadenken over de klanten waarmee je contact wilt opnemen!

Vind meer tips en tricks op onze blog

De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
lees meer
De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
lees meer
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
De geschiedenis van het YouTube-logo
De geschiedenis van het YouTube-logo
lees meer
De geschiedenis van het YouTube-logo

Wacht Niet. Maak Jouw Eigen Logo Gratis Online

Krijg de tools die nodig zijn om je online presence te verbeteren. Ontwerp je eigen logo vandaag met onze gratis, online logomaker. Probeer onze gratis logo-generator om je eigen gepersonaliseerde logo te maken.
Mijn logo creëren