blog

Wat is een vectorformaat en waarom u het nodig heeft
Design

Wat is een vectorformaat en waarom u het nodig heeft

Misschien heeft u al de vectorversie van uw logo aangevraagd, zonder goed te weten waar u het over had. Of heeft u gelezen dat de vectorversie inbegrepen is in het pakket voor gratis logo-ontwerp in hoge resolutie, en nu vraagt u zich af waarom u het nodig heeft? Geen zorgen, vandaag zullen we het vectorformaat ontraadselen en uitleggen waarom het essentieel is om dit te bezitten.

Wat is een vectorversie?

Het vectorformaat is, zoals de naam al verraadt, een afbeelding samengesteld uit vectoren. Dit formaat gebruikt wiskunde om een vector tussen twee ankerpunten te genereren, waardoor wiskundig gedefinieerde geometrische vormen worden gemaakt. Daarom kan een vectorafbeelding oneindig worden vergroot zonder kwaliteit te verliezen, in tegenstelling tot een rasterafbeelding met een vaste grootte. Bijvoorbeeld, als we een rasterafbeelding nemen (JPG of PNG, met een vaste pixelgrootte van 200 x 200 pixels), en we deze afbeelding willen vergroten, dan kunnen we alle kleine pixels waaruit de afbeelding bestaat zien. Als we daarentegen een vectorafbeelding willen vergroten hebben we geen probleem. We verliezen nooit kwaliteit.

Voorbeeld van vectorformaten: 

.AI

De .AI extensie is de belangrijkste extensie die gebruikt wordt door Adobe Illustrator software. Dit formaat wordt het meest gebruikt door designers die aan bestanden werken, maar is vrijwel nutteloos in andere omstandigheden, omdat het alleen met Illustrator geopend kan worden.

.PDF

Het PDF-formaat is en van de universele formaten omdat het geopend kan worden met bewerkingssoftware, zoals Illustrator, of met gratis software zoals een webbrower. Het is ook erg nuttig als we een bestand willen afdrukken. Daarom is het inbegrepen in het pakket voor gratis logo-ontwerp in hoge resolutie.

.SVG

Het SVG-formaat is een van de meest populaire vectorformaten voor het internet. Hiermee kunt u vectorafbeeldingen op uw website tonen, en het is minder groot dan een rasterafbeeldingformaat (JPG fo PNG).

Waarom heeft u het nodig?

Als u professionele drukkers wilt gebruiken is het essentieel dat u uw logo in vectorformaat hebt. Of het nou voor visitekaartjes, t-shirts of folders is, de drukker zal zonder twijfel vragen om een vectorversie van uw logo. Dit formaat is ook nodig als de ontwerper uw logo moet veranderen.

Daarentegen is het op het internet soms beter om een rasterformaat te gebruiken, zoals JPG of PNG, omdat het bestand kleiner is. Dus het laden van de afbeelding op uw pagina zal sneller zijn.

In het kort, als u uw logo op andere plaatsen dan een Facebook pagina wilt gebruiken zult u de vectorversie nodig hebben. Gelukkig is het  inbegrepen in het gratis pakket voor logo-ontwerp in hoge resolutie! Dus is het niet meer nodig om geld uit te geven om uw bestanden om te zetten.

Vind meer tips en tricks op onze blog

De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
lees meer
De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
lees meer
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
De geschiedenis van het YouTube-logo
De geschiedenis van het YouTube-logo
lees meer
De geschiedenis van het YouTube-logo

Wacht Niet. Maak Jouw Eigen Logo Gratis Online

Krijg de tools die nodig zijn om je online presence te verbeteren. Ontwerp je eigen logo vandaag met onze gratis, online logomaker. Probeer onze gratis logo-generator om je eigen gepersonaliseerde logo te maken.
Mijn logo creëren