blog

Het verhaal achter het Amazon-logo
Branding

Het verhaal achter het Amazon-logo

Als één van de reuzen onder de retailbedrijven spreekt het voor zich dat Amazon zijn plek tussen de invloedrijke handelsmerken al snel wist op te eisen. Het bedrijf, dat in 1994 in Seattle, Washington werd opgericht, heette oorspronkelijk Cadabra; een beslissing die snel ongedaan werd gemaakt nadat werd opgemerkt dat het sterk aan het woord 'kadaver' deed denken. In het begin verkocht Amazon enkel boeken op het web, waardoor het bedrijf zeer snel wist te groeien. In de eerste twee maanden bracht het bedrijf $20.000 per week op. Vanaf dat begin, waarin ze enkel boeken verkochten, is Amazon uitgegroeid tot een van de grootste spelers in het speelveld dat de online handel heet - en tot dat wat we vandaag de dag kennen.

Image blog Free Logo Design amazon logo

Al vanaf het begin is Turner Duckworth degene die Jeff Bezos, oprichter van Amazon, het ontwerp van zijn logo toevertrouwt. Oorspronkelijk was het logo de letter 'A' met de vorm van een rivier in het midden. In 1997 werd deze versie vervangen door een verfijnder ontwerp, waarbij 'amazon.com' in een zwart lettertype met schreef vergezeld werd door de slogan 'Earth's Biggest Bookstore'. In 1998 is gekozen voor de gele lijn en het lettertype van het logo zoals we die tegenwoordig kennen. Eerst kromde de gele lijn naar beneden, nu kromt hij naar boven.

Image blog Free Logo Design amazon logo

Het huidige logo werd in 2000 geïntroduceerd. In dit logo wordt een glimlach afgebeeld, met de gele lijn die bij de 'A' van Amazon begint en met een pijl bij de 'Z' eindigt. Door het werk dat Jeff Bezos leverde onderging het logo deze verandering relatief snel, aangezien Bezos alle vergaderingen over het logo bijwoonde en alles zelf goedkeurde. Hierdoor slaagde het bedrijf erin geld te besparen, aangezien ze marketingonderzoek, goedkeuringsvergaderingen en herzieningen die zouden hebben plaatsgevonden als Bezos alles niet zelf had gedaan konden elimineren.

Image blog Free Logo Design amazon logo

Omdat Jeff Bezos zich veel zorgen maakte over de kosten, wilde hij niet voor andere merkelementen of een verpakkingsontwerp betalen. Daarom stelde Turner Duckworth voor om enkel de glimlach te gebruiken als ontwerpelement op de verpakkingsdozen en de dozen zo in 'dozen met een glimlach' te veranderen. Deze beslissing maakte het mogelijk de dozen als marketingobject te gebruiken en 'een glimlach aan de deur te leveren'.

Image blog Free Logo Design amazon logo

De Amazon-glimlach is net zo herkenbaar geworden als het logo zelf. Dit is een goed voorbeeld voor waarom het belangrijk is om een veelzijdig logo te hebben. Dit type strategisch plannen is belangrijk omdat men zich altijd moet afvragen hoe een logo op meerdere manieren gebruikt kan worden.

Vind meer tips en tricks op onze blog

De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
lees meer
De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
lees meer
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
De geschiedenis van het YouTube-logo
De geschiedenis van het YouTube-logo
lees meer
De geschiedenis van het YouTube-logo

Wacht Niet. Maak Jouw Eigen Logo Gratis Online

Krijg de tools die nodig zijn om je online presence te verbeteren. Ontwerp je eigen logo vandaag met onze gratis, online logomaker. Probeer onze gratis logo-generator om je eigen gepersonaliseerde logo te maken.
Mijn logo creëren