blog

Wat is een transparant logo en waarom heb je het nodig
Tools

Wat is een transparant logo en waarom heb je het nodig

JPEG, PNG, PDF, SVG... Er zijn zo te zien verschillende afbeeldingsindelingen op het internet. En jij weet misschien niet welke je moet gebruiken en waarom. Heeft iemand je ooit gevraagd om een transparant logo voor een project te geven? Mocht je het je afvragen, het is geen logo waar je doorheen kan kijken. Het is een logo met een onzichtbare achtergrond. Vandaag leggen we uit wat een transparant logo is en waarom je er een nodig hebt!

Wat is een transparant formaat?

Een transparant logo is een logo in PNG- of vectorformaat. Ze zijn makkelijk te herkennen omdat de achtergrond van de afbeelding onzichtbaar is in tegenstelling tot andere formaten zoals JPEG. Daardoor is het heel eenvoudig om een transparant logo te gebruiken om verschillende onderdelen van je merk te creëren. 

PNG is een acroniem voor Portable Network Graphics. Het werd in 1995 gecreëerd om te concurreren met het GIF-formaat, dat toen onder een royaltysysteem opereerde. Nu wordt het GIF-formaat vooral voor afbeeldingen met weinig kleuren of geanimeerde afbeeldingen gebruikt.

Wanneer moet je het PNG- of vectorformaat gebruiken?

Gebruik het PNG- of vectorformaat wanneer de achtergrond van je afbeelding transparant en niet wit moet zijn. Dit kan voor je e-mailhandtekening, een pictogram zoals favicon, bedrijfslogo of profielfoto op sociale media zijn. Zoals je je kan voorstellen, is het belangrijk om een transparant logo te hebben, aangezien je het waarschijnlijk op verschillende platformen zal moeten gebruiken. De transparante achtergrond kan erg handig zijn. Je bent misschien een site tegengekomen waar het bedrijfslogo of de afbeelding een wit kader had. Dit geeft aan dat het PNG- of vectorformaat niet is gebruikt. Ook geeft het de indruk van slordig werk. 

PNG-bestanden hebben ook geen invloed op de kwaliteit van de afbeelding, wanneer ze worden gecomprimeerd. In tegenstelling tot JPEG maakt dit formaat gebruik van verliesvrije compressie, waardoor een veel betere beeldkwaliteit mogelijk is voor elke afbeelding die illustraties, kleurovergangen of effen kleuren bevat. Over het algemeen creëert deze beeldkwaliteit een grotere bestandsgrootte. Het is van belang dat je je eigen oordeel vormt, wanneer je erover nadenkt om PNG te gebruiken. We raden je aan om het PNG-formaat te gebruiken wanneer er sprake is van transparantie, verloopkleuren, goed gedefinieerde effen kleuren of tekst. Als je een website hebt, dan kan het relevant zijn om een PNG-bestand voor je logo te gebruiken en JPG-bestanden voor andere afbeeldingen. 

We moeten vermelden dat PNG-bestanden geen vectorbestanden zijn. Je kan niet spelen met de afmetingen van de afbeelding, omdat deze dan korrelig wordt. We raden je aan om vectorformaten zoals SVG te gebruiken als je je logo wilt vergroten of verkleinen. Vectorformaten zijn ook erg populair bij grafisch ontwerpers en drukkerijen. Als je bijvoorbeeld je logo op je auto wilt plaatsen voor promotie, dan moet je een vectorbestand gebruiken om ervoor te zorgen dat het eindresultaat er goed en professioneel uitziet.

De rol van FreeLogoDesign in dit alles?

FreeLogoDesign weet hoe belangrijk het is om een professioneel ogend merk te hebben. Dus als je een van onze premiumopties kiest, dan krijg je toegang tot PNG-bestanden met een transparante achtergrond. De achterkant van je logo wordt onzichtbaar en je kan het vervolgens op bijvoorbeeld je website of visitekaartje gebruiken! In de editor kan je de transparante achtergrond selecteren door op de achtergrond op de koffer te klikken waar er een rode lijn is. 

Maak niet de fout om een JPEG-bestand met een witte achtergrond voor je logo te gebruiken, wanneer de achtergrond een andere kleur heeft. Je kan ook het vectorformaat van je logo verkrijgen door ons pakket met hoge resolutie te kiezen. Let op: Transparantie is niet beschikbaar bij onze gratis logo's, zelfs niet als je een PNG-bestand downloadt. 

Kortom, de volgende keer dat iemand je om je transparante logo vraagt, dan weet je waar ze het over hebben! Een logo met een onzichtbare achtergrond, kan je op verschillende media gebruiken - vooral op internet! En als je de afmetingen van je logo wilt wijzigen zonder kwaliteitsverlies, denk er dan eens aan om een vectorformaat te gebruiken!



 

Vind meer tips en tricks op onze blog

De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
lees meer
De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
lees meer
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
De geschiedenis van het YouTube-logo
De geschiedenis van het YouTube-logo
lees meer
De geschiedenis van het YouTube-logo

Wacht Niet. Maak Jouw Eigen Logo Gratis Online

Krijg de tools die nodig zijn om je online presence te verbeteren. Ontwerp je eigen logo vandaag met onze gratis, online logomaker. Probeer onze gratis logo-generator om je eigen gepersonaliseerde logo te maken.
Mijn logo creëren