blog

Maak een combinatiemerklogo: 7 fouten om te vermijden
Design

Maak een combinatiemerklogo: 7 fouten om te vermijden

Zoals bekend, zijn er veel keuzemogelijkheden wanneer je een logo wilt maken. Wil je een woordmerklogo om de naam van je bedrijf te benadrukken? Wil je liever een symbool gebruiken om op te vallen? Heb je er al eens aan gedacht een logo te maken dat zowel een pictogram als tekst bevat? Vandaag gaan we dieper in op wat een combinatiemerklogo is en de 7 fouten die je moet vermijden bij dit type logo.

Wat is een combinatiemerklogo?

Laten we bij het begin beginnen: wat is een combinatiemerklogo precies? Het combinatiemerklogo is een van de populairste soorten logo's van dit moment. Het bestaat uit een pictogram/symbool en de naam van het bedrijf. Eigenlijk kiezen de meeste bedrijven voor dit type logo omdat het flexibel is en je er een sterk merkimago mee kunt creëren. Zo gebruiken bijvoorbeeld Amazon, Microsoft, Adidas en Reddit gecombineerde logo's.

Dat het een populair type logo is, betekent niet dat je niet immuun bent voor fouten tijdens het creatieproces. Hier zijn 7 veelgemaakte fouten die je moet vermijden wanneer het gaat om gecombineerde logo's.
 

voorbeeld van combinatiemerklogos


Het gekozen symbool vertegenwoordigt je niet

Zoals hierboven vermeld bestaat een combinatiemerklogo uit twee hoofdelementen: het pictogram en de tekst. Bij het creëren van je logo is het essentieel om een pictogram te kiezen dat je goed vertegenwoordigt of je bedrijf goed samenvat. In één oogopslag moeten je potentiële klanten een idee krijgen van wat je aanbiedt of waar je waarden uit bestaan.

Hier is een voorbeeld om niet te volgen: BP. Deze oliemaatschappij heeft namelijk gekozen voor een icoon dat zowel op een zon als op een gele en groene bloem lijkt. Het probleem hier is dat je zou denken dat het om een milieuvriendelijk bedrijf gaat en niet om een multinational die verantwoordelijk is voor een van de ergste olierampen in de geschiedenis.


De grootte van het symbool is ontoereikend

Om een combinatiemerklogo te laten werken moet het resultaat evenwichtig zijn. Met andere woorden, er moet een evenwicht zijn tussen het symbool en de tekst. Let er bij het ontwerpen van je logo op dat de grootte van het symbool voldoende is. Het mag niet te groot en niet te klein zijn. Tip: ga uit van de afmetingen van de tekst als breedte- of hoogtelimiet voor het symbool.

Vergeet niet de elementen van je combinatiemerklogo te centreren. Gelukkig zijn er met de nieuwe logomaker van FreeLogoDesign nieuwe hulpmiddelen beschikbaar, zoals uitlijningslijnen of rasterlijnen.


De grootte van de tekst is onvoldoende

In dezelfde geest, ook de grootte van de tekst moet toereikend zijn. Hij mag het pictogram niet overschaduwen, noch te klein zijn om te lezen. Bekijk eventueel verschillende logo's van combinatiemerken om het perfecte evenwicht te vinden tussen de grootte van het symbool en de tekst die eraan vastzit. Aarzel niet om de verschillende sjablonen te gebruiken die door de grafische ontwerpers van FreeLogoDesign zijn gemaakt als je niet weet waar je moet beginnen.

Het is ook een goed idee om een leesbaar lettertype te kiezen. Het kan leuk zijn om een lettertype te kiezen dat een beetje ongewoon is, maar als niemand in staat is om de naam van je bedrijf te lezen zal het geen nut hebben. Gebruik ook een lettertype dat bij de algemene stijl van je logo past zodat er geen verwarring ontstaat.

 

Er zit te veel of te weinig ruimte tussen de elementen

Een fout die we vaak zien is dat de tekst aan het pictogram wordt vastgemaakt. Dit geeft een effect van ruimtegebrek en verstikking, en dit kan schadelijk zijn voor je merkimago. Daarom adviseren wij je om wat ruimte tussen de verschillende elementen te laten voor een harmonieuzere uitstraling. Het omgekeerde is ook een fout. Als de elementen te ver uit elkaar staan, is het moeilijker te begrijpen dat het niet om twee logo's gaat in plaats van één.

Weet ook dat je het symbool niet bovenaan in je combinatiemerklogo hoeft te zetten. Er zijn verschillende mogelijkheden: je kunt je symbool links of rechts van de tekst plaatsen, maar ook eronder.


Niet weten hoe het logo symbool goed te gebruiken

Een logo met een combinatiemerk heeft het voordeel dat het flexibel is. Het is gemakkelijk te gebruiken op drukwerk, maar ook op sociale media. Je moet echter wel weten hoe je het symbool van je combinatiemerk op de juiste manier gebruikt. Misschien hoef je alleen het pictogram van je logo te gebruiken, bijvoorbeeld voor de Favicon. Laten we het voorbeeld nemen van het FreeLogoDesign-logo, omdat het een basiscombinatielogo is. Voor de Favicon hebben we besloten om alleen ons symbool te gebruiken aangezien de tekst anders te klein zou zijn. Dus, als je je logo maakt, overweeg dan om van je logo ook een symbool logo te maken.


Te veel kleuren gebruiken

Een fout die we vaak zien bij het maken van logo's is het gebruik van te veel kleuren. In het algemeen raden wij aan niet meer dan drie kleuren te gebruiken voor je logo, zodat het resultaat harmonieus is. Denk maar aan de logo's van grote bedrijven. De meeste hebben slechts twee of drie kleuren.

Tip: waarom zou je niet dezelfde kleuren van je symbool gebruiken voor je tekst? Dat is wat bedrijven als TacoBell, PayPal of Spotify hebben gedaan.
 

Iets ingewikkelds maken

De meeste logo's zijn vrij eenvoudig: er is een symbool en dan de naam van het bedrijf. Maak daarom niet iets ingewikkelds. Elk element van je logo heeft visueel gewicht, dus vermijd kleine details of iconen die te ingewikkeld zijn. Bovendien draaien de huidige trends in logo's om minimalisme. Als we de logo redesigns van de grote merken analyseren, zien we al snel dat in de meeste gevallen elementen worden verwijderd in plaats van toegevoegd.

Wees aan de bal: creëer een eenvoudig logo met een sterk icoon dat je goed vertegenwoordigt en een lettertype dat aan je merk is aangepast.


Tot slot, als je meer wilt weten over andere soorten logo's (bijvoorbeeld het monogramlogo of het penninglogo), neem dan een kijkje op onze pagina over de belangrijkste soorten logo's. Veel plezier bij het ontwerpen!

 

 


 

Vind meer tips en tricks op onze blog

De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
lees meer
De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
lees meer
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
De geschiedenis van het YouTube-logo
De geschiedenis van het YouTube-logo
lees meer
De geschiedenis van het YouTube-logo

Wacht Niet. Maak Jouw Eigen Logo Gratis Online

Krijg de tools die nodig zijn om je online presence te verbeteren. Ontwerp je eigen logo vandaag met onze gratis, online logomaker. Probeer onze gratis logo-generator om je eigen gepersonaliseerde logo te maken.
Mijn logo creëren