blog

De geschiedenis van het Peugeot-logo
Branding

De geschiedenis van het Peugeot-logo

Veel verhalen over autologo's (BMW, Audi, Ford) zijn al geanalyseerd op deze blog. Vandaag krijgt een van de oudste automerken onze aandacht: Peugeot. Waar komt de leeuw, die al eeuwen overleeft, vandaan? Hoe zag het eerste logo van dit Franse automerk eruit? Dat is wat we gaan ontdekken!

Enkele woorden over de geschiedenis van Peugeot

In 1810 richtten de broers Jean-Pierre II Peugeot and Jean-Frédéric Peugeot het Franse familiebedrijf Peugeot op. De familie begon met de creatie van producten zoals staal, hetzij veren, koffiemolens, gereedschap, enz. Door een molen om te bouwen tot een staalfabriek niet ver van Montbéliard in het oosten van Frankrijk en door de Zwitserse grens aan te pakken. In 1889, tijdens de Exposition Universelle in Parijs, werd de eerste geautomatiseerde driewieler geïntroduceerd. Het auto-avontuur begon toen voor Peugeot.

Het eerste Peugeot-logo

Het eerste Peugeot-logo werd ontworpen in de jaren 1850. Het werd ontworpen door Emily Peugeot en gemaakt door goudsmid Justin Blazer. Natuurlijk is het een eerbetoon aan het wapen van Franche-Comté, een Franse regio waar Peugeot was geboren. Maar het was ook een eerbetoon aan een van de belangrijkste gereedschappen van het bedrijf: een zaag. Het werd beschreven als snel, scherp en flexibel. Deze adjectieven komen ook overeen met attributen van een leeuw, "de scherpte van de tanden als die van de leeuw, de flexibiliteit van het blad als imitatie van de flexibiliteit van de ruggengraat van de leeuw, de snelheid van de snede in het beeld van die van een springende leeuw". Dit eerste logo werd niet gebruikt op auto's, maar op andere producten van het bedrijf.

First Peugeot Logo

De evolutie van de logo's van Peugeot

In de jaren 1920 was het in de mode om aangepaste radiatorkappen te hebben met het embleem van het automerk. Peugeot volgde daarom de trend door een 3D-versie van hun leeuw te boetseren. Er bestonden twee versies. In 1923 werd de eerste gemaakt door René Baudichon en in 1927 werd de tweede gemaakt door Maurice-Roger Marx.

In de jaren 30 verdwenen de radiatorkappen en werd de leeuw op de motorkap vervangen door een 3D-versie met een 301 in de kleur van de Franse vlag. In 1936 kwam er een nieuw wapenschild. Merk je een verschil in de leeuw? Het lijkt erop dat het een leeuwin werd. Dit debat is nog steeds open.

Deze versie zou echter worden bevestigd omdat Peugeot eind jaren veertig besloot het geslacht van zijn ornament te veranderen door er een leeuwin op te zetten. Een nieuw wapenschild verscheen met de aanwezigheid van de leeuw van Franche-Comté.

Afhankelijk van het model van de auto was de badge anders, maar de leeuw bleef hetzelfde.

FreeLogoDesign Peugeot Logo


 

In de jaren 60 werd een gloednieuwe leeuw onthuld. Peugeot besloot alleen de kop van de leeuw te behouden, als een ingezoomde versie, waarbij we de indruk kregen dat de leeuw woester was geworden, klaar om aan te vallen. Het was bekroond met de naam Peugeot en in de vorm van een wapen.

FreeLogoDesign Peugeot Logo

Uiteindelijk werden in 1968 twee nieuwe logo's uitgebracht. Wat hadden ze gemeen? Geen kader en naam meer bovenaan, alleen de vorm van een leeuwenkop en de omtrek van een leeuw. Deze stijl maakte de leeuw verfijnder en minder imposant.

Enkele jaren later, in 1975, verdween het goud geleidelijk om plaats te maken voor zilver. Peugeot besluit de vorm van de leeuw van de Franche-Comté te behouden, maar holt hem uit en noemt hem "de leeuwendraad". Dit logo verschijnt na de overname van Citroën en Chrysler. Het markeert een zekere terugkeer naar de roots voor Peugeot. 

Ongeveer 28 jaar later besloot Peugeot zijn logo van 1968 te moderniseren door enkele details van de leeuw van de Franche-Comté weg te laten en het logo dynamischer en groter te maken. Dit logo wordt vaak geplaatst op een blauwe achtergrond.

Logo Peugeot

Dit logosjabloon zou tot 2021 blijven bestaan. In 2010 werden zelfs enkele wijzigingen aangebracht, Het logo werd zowel mat als glanzend met nog meer diepte.

Onlangs stelde Peugeot zichzelf voor een nieuwe uitdaging door hun merk te willen moderniseren en een meer eigentijdse stijl te creëren. De ontwerpers lieten zich voor deze nieuwe identiteit inspireren door het logo van de jaren zestig. Het logo is een zwart-witte "platte" leeuwenkop die brullend al zijn kracht toont. Voor Peugeot is dit nieuwe logo "een link tussen het DNA van het merk en hun visie op de toekomst".

New Peugeot logo

Een kenmerk van Peugeot is dat ze zeer goed gepositioneerd zijn in de wereld van sportwagens. Hun verschillende sportwagens hebben over de hele wereld verschillende cups gewonnen! De sticker op hun auto's doet denken aan hun logo uit de jaren dertig!

Hoe kun je inspiratie opdoen bij Peugeot wanneer je jouw logo creëert?

De geschiedenis achter het Peugeot-logo is zowel rijk als betekenisvol. Er zijn verschillende aspecten die je kunnen inspireren bij het creëren van jouw logo. Laten we het eerst hebben over het hoofdembleem van Peugeot, een leeuw. Het is het embleem van de thuisregio van het bedrijf. Wanneer je jouw logo creëert, kun je de symbolen die met jouw regio worden geassocieerd als inspiratiebron gebruiken. Dit was het geval bij BMW: blauw en wit zijn de kleuren van het wapen van Beieren, de plaats waar het bedrijf is opgericht. Daarnaast wordt blauw ook al lang gebruikt in het logo van Peugeot. Het is een kleur die vaak wordt geassocieerd met vertrouwen, maar ook met toegankelijkheid en betrouwbaarheid. Het is daarom een zeer relevante kleur in de autowereld. 

Interessant is dat het bedrijf bij het laatste herontwerp van het Peugeot-logo overging van een gecombineerd logo naar een wapenschildlogo. Dit type logo wordt vaak gebruikt door luxueuze automerken zoals Porsche of Lamborghini. Als je een high-end touch aan je logo wilt geven, doe dan zoals Peugeot en kies voor dit type logo. Ook hier is de laatste versie vrij overzichtelijk, wat goed past bij de huidige trends op het gebied van logo-ontwerp.


 

Vind meer tips en tricks op onze blog

De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
lees meer
De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
lees meer
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
De geschiedenis van het YouTube-logo
De geschiedenis van het YouTube-logo
lees meer
De geschiedenis van het YouTube-logo

Wacht Niet. Maak Jouw Eigen Logo Gratis Online

Krijg de tools die nodig zijn om je online presence te verbeteren. Ontwerp je eigen logo vandaag met onze gratis, online logomaker. Probeer onze gratis logo-generator om je eigen gepersonaliseerde logo te maken.
Mijn logo creëren