blog

De geschiedenis en betekenis van het Toyota-logo
Branding

De geschiedenis en betekenis van het Toyota-logo

Vandaag gaan we verder met onze serie over de ontdekking van autologo's. Na Frankrijk gaan we nu naar Japan om het merk Toyota te bespreken. Wat betekenen de verschillende cirkels in het logo? Wat is precies de betekenis en geschiedenis van het Toyota-logo? Dat zullen we in de volgende paragrafen nader bekijken.

Een paar woorden over Toyota

In de jaren 1860 richtte Sakichi Toyoda Toyota op. Oorspronkelijk heette dit Japanse bedrijf Toyoda, een verwijzing naar de achternaam van de oprichter. Het bedrijf maakte weefgetouwen die al snel werden geautomatiseerd en gemotoriseerd. 

Toyoda maakte vervolgens een grote groei door en het bedrijf opende twee fabrieken, waarvan de ene zeven keer zo groot was als de andere. Na hun machines over de hele wereld te hebben geëxporteerd, nam de zoon van de oprichter, Kiichiro Toyoda, het bedrijf over. In 1933 greep hij de kans om in de autobranche te stappen. In die tijd waren in Japan alleen Ford, General Motors en enkele buitenlandse merken gevestigd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed Toyota veel ervaring op met de fabricage van talrijke vrachtwagens en voertuigen voor het Japanse leger. Na de oorlog kwam het Japanse bedrijf in grote financiële moeilijkheden, maar uiteindelijk verbeterde hun situatie. Tegenwoordig is Toyota een van de best verkopende en meest lucratieve automerken op de markt.

Toyota's eerste logo

Toen de familie Toyoda besloot om gemotoriseerde voertuigen te gaan produceren, hadden ze een logo nodig. Toyota's eerste logo, destijds Toyoda genaamd, was een logo van het badgetype. De gekozen vorm, die op een diamant leek, stond voor eenvoud, maar vooral voor de betrouwbaarheid van het merk. De bedrijfsnaam werd weergegeven in het lettertype sans-serif. Er dient te worden opgemerkt dat Toyota toen besloot om voor hun eerste logo Romeinse letters in hoofdletters te gebruiken en niet het Japanse schrift.

Toyota first logo

Zoals we eerder vermeldden, waren er al Amerikaanse bedrijven in Japan gevestigd toen Toyota besloot voertuigen te bouwen. Is dit de reden waarom Toyota koos voor kleuren die het tegenovergestelde van het Ford-logo waren? Toyota's eerste logo was de combinatie van zwart en rood. Volgens de betekenis van de kleuren wordt rood geassocieerd met passie en energie, maar ook met de Japanse cultuur. Aan de andere kant staat zwart voor klasse en elegantie.

De evolutie van Toyota's logo's

Kort na de creatie van hun eerste logo besloot het Japanse bedrijf hun naam en merkimago te veranderen. In 1936 veranderde de naam Toyoda in Toyota, omdat uit een onderzoek bleek dat Toyota eenvoudiger uit te spreken en gemakkelijker te onthouden zou zijn. Wat betreft het nieuwe logo, dit werd dankzij een wedstrijd uitgekozen. De ronde vorm vertegenwoordigde het merk in verwijzing naar de vlag van Japan en de zon, die cultureel belangrijk is. Het logo bevatte ook letters in het Japanse Katakana. De letter d die werd veranderd in een t kwam voort uit het feit dat op deze manier van schrijven het woord slechts 8 streken nodig zijn, wat een teken is van geluk.

Eveneens vertegenwoordigt het gebruik van cirkels in logo's, volgens de vormensymboliek, volledigheid, gemeenschap en eenheid.

Toyota logo evolution

In de jaren daarna zou een nieuw logo verschijnen en op de auto's van dit merk worden bevestigd. Op een veel eenvoudigere manier koos Toyota toen voor een woordmerklogo, een logo dat alleen uit de naam van het bedrijf bestond. Toyota werd toen in zwarte hoofdletters van Times New Roman geschreven op een witte achtergrond. Het was een eenvoudig en neutraal logo.

Toyota Logo, history, meaning, symbol, PNG

Ontwerpers behielden uiteindelijk dezelfde sjabloon, maar veranderden het lettertype in een lettertype dat leek op Sole Sans Extended of het klassieke Helvetica. De schreven van de vorige versie zijn verdwenen.

Eind jaren 70 ging het logo qua kleur terug naar de roots. De rode kleur keerde terug en de naam werd leesbaarder, omdat er werd besloten de letters wat meer uit elkaar te plaatsen.

Voor Toyota's 50-jarig jubileum in 1989 verscheen een nieuw symbool voor het merk. Met hetzelfde schrift kwam er een nieuw rood symbool bestaande uit 3 ellipsen die snelheid en beweging vertegenwoordigen. Ook vertegenwoordigden de binnenste ellipsen de "T" van Toyota. Als je goed kijkt, zie je ook alle letters van het merk in dit symbool. Toyota stapte vervolgens over van een kenmerkend logo naar een gecombineerd logo. Het symbool kon vanaf dat moment alleen op de voorkant van voertuigen worden gebruikt, of samen met de naam van het bedrijf. Dat maakte het logo veelzijdiger.

In de jaren 2000 verdween rood deels om vervolgens plaats te maken voor de monochrome kant van het symbool. Zilver staat voor verfijning en creativiteit. Veel merken zijn in het nieuwe millennium overgestapt op monochroom en het gebruik van grijs.

In 2020 waren we getuige van een klein herontwerp van het logo. Het logo was nog steeds monochroom maar in 2D. Als dit een herontwerp was, was dat niet vanwege een trend, maar vanwege technologische eenvoud. Het was gemakkelijker om dit soort logo’s op het internet te gebruiken. Het bedrijf besloot ook om hun eigen lettertype Toyota Type te creëren, een sans-serif-lettertype.

Toyota Logo

In de loop der jaren heeft Toyota verschillende merken gekocht zoals Lexus, Scion of Daihatsu (merken die vooral bekend zijn in Japan). Ook besloten ze, afhankelijk van het model, een onderscheidend teken toe te voegen. We zien een cirkel in verschillende versies van de logo's van Hino, Lexus en Scion.

Hoe Toyota u kan helpen bij het maken van uw logo

De geschiedenis van Toyota's logo's kan u zeker helpen bij het maken van uw eigen logo's. Ten eerste, of het nu om hun eerste logo ging of het tweede, dit automerk was sterk geïnspireerd door het land bij het creëren van hun imago. Zelfs vandaag de dag wordt rood, een kleur die wordt geassocieerd met Japan, gebruikt in het merkimago van het bedrijf. Daarnaast is het belangrijk om uw concurrenten niet te kopiëren als u een uniek logo wilt maken. Dit is precies wat Toyota deed door te kiezen voor een kleurenpalet dat heel anders is dan dat van Amerikaanse merken.

Ook wist Toyota hoe ze met vormen moesten spelen bij enkele van hun logo's. De cirkel wordt vaak gebruikt in de automotive branche, maar door deze te combineren is het ze gelukt om een embleem te creëren dat over de hele wereld wordt herkend. Wees ten slotte, net als Toyota, niet bang om uw logo opnieuw te ontwerpen als dat nodig mocht zijn. Een herontwerp kan handig zijn als u nieuwe markten wilt betreden, revolutionaire producten wilt introduceren of gewoon een te druk logo wilt vereenvoudigen. Onthoud dat de trend voor logo's op dit moment minimalistisch is.

Kortom, zoals u kunt zien, is Toyota een bedrijf dat zich in de loop der jaren heeft weten aan te passen. Of het nu is door hun naam te veranderen of door verschillende soorten logo's te creëren, het komt door hun ambitieuze keuzes dat dit autobedrijf een plaats heeft weten te veroveren tussen de grote fabrikanten. Nu u de betekenis van het Toyota-logo kent, weet u dan ook waar de cirkels in het Audi-logo voor staan? Automerken kunnen niet anders dan een sterk merkimago hebben, gezien de concurrentie in deze branche.


 


 

Vind meer tips en tricks op onze blog

De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
lees meer
De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
lees meer
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
De geschiedenis van het YouTube-logo
De geschiedenis van het YouTube-logo
lees meer
De geschiedenis van het YouTube-logo

Wacht Niet. Maak Jouw Eigen Logo Gratis Online

Krijg de tools die nodig zijn om je online presence te verbeteren. Ontwerp je eigen logo vandaag met onze gratis, online logomaker. Probeer onze gratis logo-generator om je eigen gepersonaliseerde logo te maken.
Mijn logo creëren