blog

Hoe maak je een logo voor je online winkel?
Marketing

Hoe maak je een logo voor je online winkel?

Tegenwoordig is het essentieel om je producten en diensten op internet te presenteren. Steeds meer mensen, vooral jongeren, kopen liever via een website dan dat ze fysiek naar een winkel gaan. Als je online verkoopt is het dus belangrijk om een sterk imago te hebben om geloofwaardig over te komen. Hier zijn onze toptips voor het maken van een logo voor je online winkel.

Reminder: Waarom is het belangrijk je eigen logo te hebben?

Ten eerste, waarom zou je een logo nodig hebben voor je winkel? Dat is heel simpel: omdat we je door zo'n klein element herkennen en je kunnen onderscheiden van je concurrentie. Je visuele identiteit komt voort uit dit logo en vertegenwoordigt jou en wat je verkoopt. Het is bewezen dat je potentiële klanten je merklogo makkelijker onthouden dan je bedrijfsnaam. Verder geeft het je een meer professionele uitstraling, vooral als het geoptimaliseerd is voor verschillende communicatiekanalen, hetgeen een zeker vertrouwen creëert onder bezoekers.

Hoe maak je een mooi logo voor je online winkel 

Het eerste waar je aan moet werken is jouw boodschap aan toekomstige klanten. Wat onderscheidt jou van de concurrentie? Waarom hebben ze je bedrijf nodig? Dit zijn de soort vragen die je moet beantwoorden om een goed logo te creëeren. 

Laten we beginnen met de basics van het design. Er zijn 5 verschillende soorten logo's en je moet je als eerste afvragen welke het beste is voor jouw online winkel. Wil je de initialen of de volledige naam van je bedrijf gebruiken, of een symbool? Of misschien wil je de naam en een embleem gebruiken voor een gecombineerd logo? 

Daarna moet je ervoor zorgen dat je logo zichtbaar is, ongeacht de grootte. Denk eraan dat vormen ook een betekenis hebben. Dus ga je voor een vierkant, driehoekig of rond logo? Ronde vormen staan voor tijd, continuïteit, beweging en hebben vaak een betrouwbaar imago, omdat ze naar de aarde verwijzen. Driehoekige vormen zijn wat complexer. Die representeren kracht, energie of balans en hebben een innovatieve functie. Ten slotte: vierkanten en rechthoeken, die zijn het meest gebruikt. Ze staan voor zekerheid en stabiliteit. Het is aan jou de vorm te kiezen die het best bij jouw bedrijf past. 

Vervolgens moet je de juiste kleur(en) voor je nieuwe markimago kiezen. Deze moeten terugkomen in je online winkel en in je logo. Je kunt ook een zwart-wit logo maken, als je dat wilt. Als je voor kleur gaat, probeer dan niet meer dan drie hoofdkleuren te gebruiken. Meestal hebben logo's slechts twee kleuren. Als je niet weet welke kleur goed bij bijvoorbeeld geel past, paars of bruin, dan zijn er websites als Coolers die je eenvoudig kunnen helpen bij het maken van paletten.

Wat betreft de kleuren: zijn warme of koele kleuren beter?

 Warme kleuren roepen energie en optimisme op: 

Rood symboliseert vooral intensiteit. Oranje wordt geassocieerd met creativiteit en energie. Geel is verkwikkend. 

Koele kleuren roepen rust en sereniteit op: 

Groen reflecteert de natuur en wordt als rustgevend gezien. Blauw symboliseert vertrouwen en loyaliteit Paars is wat mysterieuzer en melancholieker.

Kleuren en kleurcombinaties veranderen direct de perceptie van de consument. Warmere kleuren maken consumenten impulsiever, terwijl koelere kleuren hen een gevoel van zekerheid geven. Als je voor een kleurrijk logo kiest, vergeet dan niet er ook een in zwart-wit te maken. Afhankelijk van je bedrijf kan de betekenis variëren, dus neem de tijd om onderzoek te doen.

Wat betreft de typografie zou u ervoor kunnen kiezen uw bedrijfsnaam aan uw logo toe te voegen. U kunt beter niet twee verschillende lettertypen gebruiken voor het logo van uw online winkel. Er zijn veel verschillende lettertypen waaruit u kunt kiezen en voordat u een beslissing neemt moet u rekening houden met het thema van uw winkel en met uw waarden. Houd in het algemeen een lettertype leesbaar en eenvoudig. 

Ten slotte: als je een afbeelding of icoontje wilt gebruiken, zorg er dan voor dat het logo altijd leesbaar blijft als je het vergroot of verkleint. Kies iets eenvoudigs met een paar details, zeker wat betreft de leesbaarheid, maar ook omdat het voor toekomstige consumenten lastig kan zijn alle details te onthouden. Kies bij het uitzoeken van een afbeelding of icoontje iets dat de producten die jij verkoopt benadrukt. Je zou van je producten een embleem kunnen maken. Als je veel verschillende producten verkoopt, kies dan voor een meer abstract beeld.

Een paar vragen om jezelf te stellen bij het maken van je logo

Hier is een vragenlijstje om na te gaan of je logo klaar is om te gebruiken voor je online winkel: 

Brengt je logo de juiste boodschap over, richt het zich op het juiste publiek? Vraag je omgeving om hun mening. 

Ben je tevreden met uw logo? Vind je het er aantrekkelijk en professioneel uitzien? 

Vindt je het een tijdloos logo? Je hoeft voor altijd hetzelfde logo te gebruiken, maar je kunt het ook niet elk jaar veranderen. Zorg er dus voor dat de gebruikte elementen bij de huidige trends passen. 

Heb je je logo in vectorformaat geüpload zodat je het geschikt is voor de verschillende communicatieplatforms? Gebruik als dat nodig is ook PNG-formaat voor een transparante achtergrond. 

Kan je logo eenvoudig worden gebruikt in de header van je webwinkel? 

Is het mogelijk om je logo als Favicon te gebruiken? 

Nu hebt je alle hulpmiddelen om een geweldig logo voor je webwinkel te maken. Je producten en waarden moeten je eerste inspiratiebron zijn. Met dit in gedachten vergroot je je kans op het creëren van een representatief en uniek logo.


 

Vind meer tips en tricks op onze blog

De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
lees meer
De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
lees meer
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
De geschiedenis van het YouTube-logo
De geschiedenis van het YouTube-logo
lees meer
De geschiedenis van het YouTube-logo

Wacht Niet. Maak Jouw Eigen Logo Gratis Online

Krijg de tools die nodig zijn om je online presence te verbeteren. Ontwerp je eigen logo vandaag met onze gratis, online logomaker. Probeer onze gratis logo-generator om je eigen gepersonaliseerde logo te maken.
Mijn logo creëren