blog

Maak een logo voor je blog in een paar eenvoudige stappen
Marketing

Maak een logo voor je blog in een paar eenvoudige stappen

Er zijn verschillende redenen waarom je een blog zou willen hebben: je wilt misschien een passie delen, de content op je website vergroten, of zelfs je geloofwaardigheid omtrent een bepaald onderwerp vergroten. Wat voor platform je ook kiest, ieder blog zou een logo moeten hebben dat mooi, flexibel en representatief is. Denk je erover binnenkort een blog te beginnen? Hier zijn een aantal tips om in een paar eenvoudige stappen een logo voor je blog te maken.

Reminder: Hoe je een goed logo maakt

Laten we het, voor we over het maakproces gaan praten, eerst over de criteria van een goed logo gaan hebben. Dit geldt ook voor logo's van blogs. 

Je logo moet ten eerste eenvoudig herkenbaar en representatief zijn. Daarom moeten je producten en waarden je primaire inspiratie zijn bij het creëren van je merk. Je moet nooit vergeten dat je een logo voor jouw blog wilt maken, en niet voor dat van een concurrent. 

Daarnaast moet een logo flexibel zijn. Dit betekent dat je je branding voor alles moet kunnen gebruiken. Dit omvat je website, sociale media, promotie-items, zakelijke kaartjes, enz. Je hebt de optie om verschillende versies van je logo te maken om in al je behoeften te voorzien. Je kunt bijvoorbeeld een versie van je logo in PNG-formaat maken voor de header en een gesimplificeerde versie voor de Favicon. 

Verder moeten we er rekening mee houden dat eenvoud en minimalisme momenteel belangrijke trends zijn wat betreft logocreatie. Het is je misschien opgevallen dat verschillende bedrijven vele details uit hun logo's hebben weggehaald in nieuwe ontwerpen. Kortom: streef naar een eenvoudig logo en vermijd overbodige elementen. Verder is het zo dat, hoewel huidige trends je zeker mogen inspireren, het vaak beter daar niet helemaal op af te gaan, als je een tijdloos logo wilt maken.

De stappen naar een logo voor je blog

Laten we, nu je iets meer weet over het maken van een logo en waar je rekening mee moet houden, gaan kijken naar de te volgen stappen om een merkimago voor je blog te creëren.

Voor wie is je logo?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen voordat je begint te schetsen is: voor wie is mijn blog bedoeld? Je doelgroep zal van grote invloed zijn op je logo, en ook op de structuur en onderwerpen van je blog. Hoe meer je over je doelgroep weet, hoe makkelijker het is om in hun behoeften te voorzien. Een blog voor automonteurs zal bijvoorbeeld een heel ander logo hebben dan een blog voor ondernemende moeders.

Wat voor soort logo moet je gebruiken voor je blog?

Wist je dat er verschillende typen logo's zijn? Ze hebben allemaal bepaalde specifieke kenmerken en toepassingen. Er zijn monogramlogo's, handtekeninglogo's, symbolen, gecombineerde logo's en badges. Hoewel je voor je blog uit ieder type logo kunt kiezen, denken we dat de monogram-, combo-, en badgelogo's iets relevanter zijn.

Monogramlogo's

Monogramlogo's zijn een type logo dat uit alleen letters bestaat. Dit wordt vaak gebruikt voor een acroniem of de initialen van iemands naam. Als de naam van je blog een acroniem is (bijvoorbeeld GVO, Geweldige Vrouwelijke Ondernemers), dan is een monogram misschien de juiste optie voor jou.

Gecombineerde logo's

Gecombineerde logo's zijn het meestgebruikte soort logo. Dit komt omdat het zowel flexibel als representatief is. Een gecombineerd logo bestaat uit de naam van een bedrijf (of blog) en een beeld. Dit creëert een link tussen het beeld en de naam. Als je blog eenmaal bekend is, dan kun je alleen het beeld gebruiken, net zoals bedrijven als Starbucks en Apple hebben gedaan.

Badge- of wapenschildlogo

Badge- of wapenschildlogo's bestaan uit verschillende elementen. De achtergrond heeft vaak de vorm van een cirkel of een schild. Dit type logo wordt gekenmerkt door de serieuze en professionele sfeer die het uitstraalt. Als je blog een wat serieuzer thema heeft, dan zou je voor een badge- of wapenschildlogo kunnen kiezen.

Heb je een kleurenpalet in gedachten?

Een ander belangrijk element voor je bloglogo is kleur. Aangezien kleuren verschillende betekenissen hebben, is het belangrijk om een palet te kiezen dat het imago van je merk versterkt. Houd er ten eerste rekening mee dat de meeste logo's maximaal 3 kleuren bevatten. Misschien heb je, aangezien je al onderzoek hebt gedaan naar je doelgroep, al een idee wat hun lievelingskleuren zouden kunnen zijn? Blauw wordt vaak gebruikt als hoofdkleur voor logo's, aangezien het een geliefde kleur is die vertrouwen uitstraalt. Als dat nodig is kunnen tools zoals Coolors je helpen bij het creëren van een perfect kleurenpalet voor je bloglogo. 

Verder zou je, voor een harmonieus brandimago, hetzelfde kleurenpalet moeten gebruiken voor je logo en je blog.

Wat voor lettertype wil je gebruiken?

Als je een logo wilt gebruiken dat tekst bevat, dan zul je een lettertype moeten kiezen dat jou goed vertegenwoordigt. Aangezien er honderden verschillende lettertypes bestaan, raden we je aan er verschillende uit te proberen tot je het juiste hebt gevonden. Om je op weg te helpen: er zijn verschillende grote lettertypefamilies zoals serifs en sans-serifs. Seriflettertypes worden vaak gebruikt om een serieuze of traditionele sfeer te creëren, terwijl sans-seriflettertypes als moderner en toegankelijker worden gezien.

Test je logo

Als je eenmaal een aantal versies van logo's voor je blog hebt: waarom neem je niet de tijd ze uit te testen? Je kunt natuurlijk je vrienden en familie om hulp vragen, maar waarom grijp je niet de kans je doelgroep in te schakelen? Vraag ze, als je al een community hebt, aan welke logo's zij de voorkeur geven.

Een paar voorbeelden van perfecte bloglogo's

blog logo example - FreeLogoDesign
blog logo example - FreeLogoDesign
blog logo example - FreeLogoDesign

Ten slotte: zo moeilijk is het niet om een logo voor je blog te maken. Begin met het definiëren van je thema en je doelgroep, kies vervolgens het logotype, de kleuren, en de lettertypes. Onthoud dat je logo zowel flexibel als representatief moet zijn. En als je nog op zoek bent naar een platform om je blog te hosten, dan raden we je aan een kijkje te nemen bij onze partner WebSelf!


 

Vind meer tips en tricks op onze blog

De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
lees meer
De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
lees meer
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
De geschiedenis van het YouTube-logo
De geschiedenis van het YouTube-logo
lees meer
De geschiedenis van het YouTube-logo

Wacht Niet. Maak Jouw Eigen Logo Gratis Online

Krijg de tools die nodig zijn om je online presence te verbeteren. Ontwerp je eigen logo vandaag met onze gratis, online logomaker. Probeer onze gratis logo-generator om je eigen gepersonaliseerde logo te maken.
Mijn logo creëren