blog

De gulden snede gebruiken om balans te creëren in logo-ontwerp
Design

De gulden snede gebruiken om balans te creëren in logo-ontwerp

'De gulden snede is een schaal van verhoudingen die het moeilijk maakt om iets slechts te produceren en iets goeds makkelijk.' – Albert Einstein Einstein bleek gelijk te hebben. Hoewel we betwijfelen of hij enig idee had van logo-ontwerp, digitale marketing of het internet.

Zoals we nu allemaal weten, omvat het ontwerpen van logo's een grote verscheidenheid aan vaardigheden, van artistiek vermogen tot een grondig begrip van marketingstrategieën. Hoewel er veel regels en suggesties zijn voor het samenstellen van boeiende logo's, laat het toepassen van de gulden snede ons nooit in de steek wanneer ontwerpers op zoek zijn naar een raamwerk om esthetische aantrekkingskracht te garanderen. 

Inderdaad. Dezelfde verhouding waar Einstein naar verwijst heeft een rol gevonden in logo-ontwerp, en de redenen hiervoor zijn simpel. Lees verder en ik zal uitleggen waarom. 

Ontwerpers streven ernaar logo's te maken die mensen inspireren en tot hun verbeelding spreken. De bedoeling van een logo is om reclame te maken voor een merk, een identiteit te creëren, te informeren en een emotionele reactie op te roepen. 

Het ontwerp van een logo speelt een grote rol bij het aantrekken van klanten en het creëren van een sterke merkidentiteit. Het gebruik van de gulden snede is een effectieve manier om een ​​esthetisch aantrekkelijk logo te ontwerpen dat aan alle juiste criteria voldoet. 

Wat is de gulden snede?

De fundamentele essentie van de gulden snede is wiskundig, hoewel het op veel gebieden wordt gebruikt door niet-wiskundigen, zoals architecten, kunstenaars en ontwerpers. 

Het getal 1,618 (afgerond) drukt de relatie uit tussen twee eenheden – twee secties van een afstand of ruimte die aan een bepaalde verhouding voldoen. Als een lijn wordt verdeeld in twee segmenten, a en b, moet de verhouding tussen a en b gelijk zijn aan de verhouding tussen a plus b en a. 

Net als Pi is het een irrationeel getal, en in verhoudingsvorm schrijven we het als 1:1618. Een rechthoek gebouwd met de gulden snede als basis is een gulden rechthoek. 

Deze verhouding wordt ook wel de 'gulden middenweg', 'gulden getal' en zelfs 'goddelijke verhouding' genoemd – beschrijvingen die de duidelijke perfectie overbrengen. 

In kunst en design wordt het gebruikt om de beste verhoudingen tussen verschillende elementen te bepalen, wat resulteert in een aantrekkelijk totaalontwerp.

Waarom is de gulden snede zo aantrekkelijk?

Er bestaat enige onzekerheid over waarom de gulden snede zo aantrekkelijk is voor het menselijk oog, hoewel er geen twijfel over bestaat dat we erdoor worden aangetrokken. 

De verhouding komt bijna overal in de natuur voor, van de structuur van een slakkenhuis tot de verdeling van zaden in een bloem. Er is geen individuele verklaring voor de aantrekkingskracht van de verhouding en waarom het precies zo'n terugkerend ontwerp is in de natuurlijke wereld. Maar een professor aan de Duke Pratt School of Engineering heeft voorgesteld dat het verband houdt met de evolutionaire behoefte die dieren hebben om hun omgeving zo snel en efficiënt mogelijk te scannen. Het gebruik van de gulden snede – en de gulden rechthoek – is de meest effectieve manier om je gezichtsveld te scannen en verklaart mogelijk de esthetische aantrekkingskracht ervan.

Zo gebruik je de gulden snede bij het ontwerpen van logo's

Je hoeft geen wiskundige te zijn om de verhouding in logo-ontwerp te gebruiken. 

Als het echter gaat om de praktische toepassing van de gulden snede in kunst en design, kan het nuttig zijn om het verband tussen de gulden snede en de Fibonacci-reeks te begrijpen. 

De Fibonacci-reeks bestaat uit getallen waarvan elk gelijk is aan de som van de twee voorgaande getallen, beginnend met nul en één, en drukt – niet verrassend – een verhouding uit die zeer dicht bij 1:1618 ligt. 

Veel kunstenaars en ontwerpers zijn bekend met de zeeschelpachtige curve van de Fibonacci-spiraal, of 'gouden spiraal', en hoe het gebruik van die basisstructuur esthetisch aantrekkelijke beelden kan produceren. Dit hulpmiddel kan door veel mensen op veel verschillende gebieden worden gebruikt. Maar het is vooral belangrijk voor ontwerpers, die niets liever willen dan de aandacht van hun publiek trekken. 

Het gebruik van de gulden snede en de Fibonacci-reeks kan het veel makkelijker maken om een ​​logo te producen waar klanten dol op zijn.

Tekst en typografie

Het is makkelijk om te vergeten dat visuele aantrekkingskracht ook woorden en letters omvat. Als je me al een tijdje volgt, weet je dat ik het gebruik van lettertypes fascinerend vind! 

Lettergrootte, kleur en stijl spelen allemaal een rol in hoe we naar een compleet ontwerp kijken. 

Typografie (het gebruik van tekst in een ontwerp) wordt zeker versterkt door de toepassing van de gulden snede en de reeks van Fibonacci. 

Bij het ontwerpen van een logo is het goed mogelijk dat je werkt met tekst van verschillende groottes voor de merknaam en slogan. Het gebruik van de gulden snede kan je helpen het perfecte contrast te bereiken op het gebied van lettergrootte en indeling. 

Als je slogantekst bijvoorbeeld 10 px is, vermenigvuldig je 10 met 1,618 om de ideale lettergrootte voor je merknaam te bepalen. Je kunt de gulden snede ook op subtielere wijzie in tekst opnemen door middel van puntgrootte, cape-hoogte en regelafstand. 

Algehele structuur

Eerste indrukken zijn belangrijk, en we doen ze snel op. Tijdens de eerste 30 seconden, om precies te zijn. 

In de wereld van online marketing worden we gebombardeerd met informatie en merken die willen opvallen. De eerste indruk die een logo maakt, is cruciaal voor het aantrekken van mensen, en een groot deel van die eerste indruk is afhankelijk van ontwerpelementen zoals lay-out, kleur en afbeeldingen. 

Het creëren van effectieve focuspunten houdt ook de aandacht van kijkers vast. De gulden snede en de Fibonacci-reeks kunnen helpen bij het creëren van een logo dat werkt met de intuïtieve visuele verwerking van een gebruiker.

Beeldbalancering

De regel van derden is bekend in de fotografie en je kunt deze samen met de gulden snede toepassen om een ​​uitgebalanceerd logo te creëren. 

Simpel gezegd, suggereert het dat het verdelen van een canvas (of scherm in dit geval) in drie secties, zowel verticaal als horizontaal, de beste focuspunten kan bieden waar de lijnen elkaar kruisen. 

Het gebruik van de Fibonacci-spiraal (een visuele weergave die de gulden snede benadert) resulteert in een vergelijkbaar raamwerk, waardoor afbeeldingen esthetisch aantrekkelijk gemaakt worden. Het Toyota-logo is daar een goed voorbeeld van, omdat het al deze elementen in het ontwerp verwerkt.

Ga voor goud

Het is geen verrassing dat enkele van de meest herkenbare merken ter wereld logo's hebben die op die constructie zijn gebaseerd: Twitter, Apple, BP en Pepsi hebben allemaal logo's die de goddelijke verhouding gebruiken. 

Concepten zoals de gulden snede kunnen een uiterst waardevolle rol spelen bij het ontwerpen van logo's, omdat ze een eindresultaat creëren dat de massa's aanspreekt en enorm goed in de herinnering blijft. En dat is wat elke ontwerper, merk en bedrijf wil. 

'Schoonheid is geen perfectie. Echte schoonheid is verhouding.' – Anastasia Soare


 

Vind meer tips en tricks op onze blog

De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
lees meer
De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
lees meer
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
De geschiedenis van het YouTube-logo
De geschiedenis van het YouTube-logo
lees meer
De geschiedenis van het YouTube-logo

Wacht Niet. Maak Jouw Eigen Logo Gratis Online

Krijg de tools die nodig zijn om je online presence te verbeteren. Ontwerp je eigen logo vandaag met onze gratis, online logomaker. Probeer onze gratis logo-generator om je eigen gepersonaliseerde logo te maken.
Mijn logo creëren