blog

De geschiedenis van het YouTube-logo
Branding

De geschiedenis van het YouTube-logo

In de afgelopen 17 jaar is het YouTube-platform blijven diversifiëren en heeft het de harten van veel internetgebruikers veroverd. Het is één van de meest populaire sites voor het streamen en delen van video's. Vandaag ontrafelen we de geschiedenis van YouTube en het ontwerp van het logo.

Wat is de oorsprong van het YouTube-platform?

In Californië besloten in 2005 drie voormalige werknemers van het bedrijf PayPal om YouTube op te richten: Steve Chen, Chad Hurley en Jawed Karim. Het idee was om een website te maken waarop video's konden worden gepubliceerd zonder de site te laten crashen. Missie geslaagd. De naam YouTube is een samentrekking van het woord 'You', dat aantoont dat het dankzij de gebruiker is dat de website bestaat, en 'Tube', dat verwijst naar een technologie die het mogelijk maakt om afbeeldingen op een scherm te lezen. De eerste video werd in mei 2005 door één van de makers geüpload. Het duurde slechts korte tijd voordat Google erin geïnteresseerd raakte, vanwege het grote succes nadat de site online was gegaan (en dus de veelbelovende toekomst die voor het platform leek weggelegd). In november 2006 kocht Google YouTube voor $ 1,65 miljard, waardoor het mogelijk werd om op Google naar YouTube-video's te zoeken. Tegenwoordig genereert YouTube bijna $ 20 miljard.

De totstandkoming van het YouTube-logo

Als je op zoek bent naar een tijdloos logo, dan is YouTube een goed voorbeeld. Het eerste logo van het platform werd ontworpen in 2005. Het motto van dit logo was minimalisme. Dit is één van de redenen waarom het logo sinds 2005 niet veel is veranderd. Het eerste logo was opgedeeld in twee delen, de 'You' in het zwart naast 'Tube' in het wit, in een rode rechthoek met afgeronde hoeken die leek op een televisie of computerscherm. Er was ook een verloop van de rode kleur aan de bovenkant van de rechthoek. Het lettertype leek op Alternate Gothic. Er stond ook een slogan onderaan het logo die het delen van je video's aanmoedigde.

YouTube Logo


 

Kleine wijzigingen in het YouTube-logo

In 2011 werden enkele veranderingen aangebracht, hoofdzakelijk als gevolg van een wijziging in de interface van de website. Ten eerste verdween de slogan uit het logo. Verder werd de rode rechthoek donkerder en mat in vergelijking met de vorige versie.

YouTube Logo 2011

 

De volgende wijziging aan het YouTube-logo was in 2013. YouTube schakelde terug naar een lichter palet en liet het verloop van de rode kleur rond het woord 'Tube' achterwege.
 

YouTube Logo 2013

In 2015 werd het YouTube-logo opnieuw aangepast, tegelijkertijd met de lancering van de premium-service. Men wilde serieuzer overkomen en liet alle kleurverlopen achterwege. Men besloot ook om het imago af te stemmen op dat van Google, terwijl het logo toch eenvoudig gehouden werd.

Het huidige YouTube-logo

In 2017 besloot YouTube om grotere wijzigingen aan te brengen aan het logo. Het oude lettertype werd vervangen door het lettertype 'YouTube New'. YouTube werd nu volledig in het zwart geschreven en de rode rechthoek werd links van de merknaam geplaatst, met het 'Play'-pictogram erin. Het was nu een samengesteld merklogo. Het pictogram kon ook alleen worden gebruikt.

logo YouTube

Het was een Frans-Amerikaan die op het idee kwam voor dit nieuwe logo. Hij had erover nagedacht sinds de wijziging van het YouTube-pictogram enige tijd eerder.

Hoe kun je je laten inspireren door het YouTube-logo bij het ontwerpen van je eigen logo? 

Dus hoe kan het YouTube-logo je inspireren? Ten eerste door zijn eenvoud en minimalisme. Zoals je hebt gezien, of het nu de typografie of de kleuren betreft, heeft YouTube het eenvoudig gehouden. Men gebruikt alleen de merknaam met een klein, kleurrijk icoontje, waardoor men een sterk imago kan creëren en ontwikkelen. 

Ook het lettertype is eenvoudig gehouden, schreefloos, in zwart of wit, afhankelijk van de periode. Ten slotte werd de kleur rood gebruikt om de passie voor video's of delen te benadrukken. We raden je ook aan om niet meer dan 3 kleuren te gebruiken bij het ontwerpen van je logo. 

Nu weet je alles over het YouTube-logo. Als je een YouTube-kanaal hebt, maar nog geen logo, raden we je ten zeerste aan er een te ontwerpen. Onze tips betreffende dit onderwerp vind je in dit artikel: Hoe maak je een logo voor je YouTube-kanaal. Veel plezier met ontwerpen!


 

Vind meer tips en tricks op onze blog

De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
lees meer
De geschiedenis en betekenis van het Red Bull-logo
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
lees meer
De geschiedenis en betekenis van het Tesla-logo
De geschiedenis van het YouTube-logo
De geschiedenis van het YouTube-logo
lees meer
De geschiedenis van het YouTube-logo

Wacht Niet. Maak Jouw Eigen Logo Gratis Online

Krijg de tools die nodig zijn om je online presence te verbeteren. Ontwerp je eigen logo vandaag met onze gratis, online logomaker. Probeer onze gratis logo-generator om je eigen gepersonaliseerde logo te maken.
Mijn logo creëren